Spravujte súhlas so súbormi cookie
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.

Materiály používané v kuchyni

Dátum: 22.02.2017

Práca v kuchyni je rozmanitá, vo veľkej miere závisí od predstáv užívateľa kuchyne. Preto je individuálne plánovanie prác a výber zodpovedajúcich materiálov pre jednotlivé funkčné miesta - centrá veľmi dôležitý. 

Drevo - je to materiál tradične používaný v kuchynskom priestore, najstarší a najkrajší. Pre drevo je charakteristická jeho prirodzená dlhodobá pôsobivosť. Je teplé, jemné a príjemné. Pre tieto vlastnosti má drevo i jeho modifikácie ako základný materiál najvšestrannejšie využitie. Dokonalá povrchová úprava dverí vyrobených z masívneho dreva skrášli každý interiér. Dub, buk, čerešňa, javor, breza sa dajú perfektne opracovať. Takisto sa z dreva vyrábajú aj nádoby na chlieb, vrchnáky dóz, kuchynské náčinie...  Jeho modifikované formy ako drevotriesková doska alebo MDF sa používajú na výrobu korpusov, dverí a pracovných dosiek.

Kov - extrémne teploty, vysoká vlhkosť, horúce tuky, kyseliny, tlaky a údery nie sú nezvyčajné. Osobitne pri varnom a umývacom centre a pri sokloch sa kladú vysoké nároky na materiál, z ktorého je kuchyňa zhotovená. Materiálové vlastnosti ocele zabezpečia odolnosť pri prílišnom namáhaní, preťažovaní a ochranu pred poškodením. Je to predovšetkým jej tvrdosť a odolnosť proti kyselinám. Odstavenie horúcich panvíc, hrncov alebo kontakt s horúcou vodou nezanecháva žiadne stopy. Je to materiál profesionálov. Špeciálny čistiaci prostriedok udrží lesk ocele, takže obavy z údržby tohto materiálu sú zbytočné. 

Sklo - je to materiál s osobitnými vlastnosťami. Má odolný povrch. Sklo ukáže, čo je vo vnútri, robí obsah skriniek, dóz a koreničiek viditeľným. Ideálne je na skladovanie potravín, pretože neabsorbuje žiadne pachy. Popri týchto praktických úžitkových vlastnostiach je vďačným materiálom pre architekta aj návrhára. Dáva totiž veľa možností na umelecké dotvorenie priestoru. Transparentné alebo farebne tónované sklené dvere zjemňujú a uvoľňujú priestor. Tak možno súčasne funkčne i esteticky realizovať prechod medzi pracovnými centrami a obytnou časťou priestoru. 

Plasty - v kuchyni sa plasty používajú najčastejšie vo forme fólií a majú veľa praktických predností. Sú odolné a súčasne ľahko čistiteľné, štruktúrovaná forma plastovej fólie na pracovných doskách je vysoko odolná voči poškriabaniu a odtlačkom prstov. Pri výbere kuchyne s fóliovou úpravou dverí nerozhoduje vždy len cena. Je to hospodárna alternatíva pre všetkých, ktorí chcú na určité obdobie optimálnu kuchyňu.