Ergonómia v kuchyni
Ergonómia je náuka o požiadavkách na komplexnú úpravu práce a pracoviska. Pre ergonomicky správne zostavenú kuchyňu platia tieto znaky:
- vyhovujúca výška pracovných plôch
- vyhovujúca hĺbka pracovnej dosky
- optimálne umiestnenie a nadväznosť jednotlivých pracovných centier
- rýchla možnosť dosiahnutia predmetov a nástrojov
- prehľadné a účelné skladovanie zásob
O výške pracovnej plochy rozhoduje telesná dispozícia užívateľa kuchyne, obvykle možno voliť medzi základnou výškou 86 cm pre osoby do výšky vzrastu 165 cm a 90 cm pre vyššie postavy. Výška horných skriniek, ako aj výška ich zavesenia má zodpovedať danostiam a predstavám užívateľa. Ťažšie predmety odporúčame skladovať maximálne vo výške pliec.
V priestore medzi pracovnou plochou a hornými skrinkami umiestnime systém držiakov na nože, utierky, koreničky… Vysúvacie systémy v dolných a vysokých skrinkách pomôžu využiť každý centimeter a umožňujú dosiahnuť všetko bez problémov.